Ricotta kohupiima võiks soovitada kõikidele, kes peavad lugu piimast ja piimavalgutoodetest ning eriti tervislikuist toitumisest.

 

Ricotta toodetes on tähelepanuväärseim piimavalk ja selle kõrge sisaldus - kuni 20% - millest omakorda 95% moodustavad kõrge bioloogilise väärtusega ja inimorganismi poolt hästi omastatavad vadakuvalgud.

 

Heas ricottas on esindatud kõik inimesele vajalikud põhitoitainete rühmad. Parema tulemuse saamiseks lisatakse juustuvadakule kuni kümnendiku osas kas piima, koort või lõssi, see suurendab lõpptoote rasvasust, mis muidu jääks veidi väikesest.

 

Naturaalses ricottas leidub palju süsivesikuid (4-7%). Seda sellepärast, et põhiosa juustuteo lähtepiima süsivesikutest, peamiselt laktoosist, jääb ka ricotta toormesse.

 

Kaloreid sisaldab ricotta mõõdukalt - sajagrammine ricotta kogus annab ligi 100-150 kilokalorit toiduenergiat.

 

Kindlasti peab mainima ka selle toiduaine piisavat kaltsiumisisaldust. Kaltsiumirohkuse tekitavad nii vadak (suur osa juustuteo lähtepiima kaltsiumist jääb vadakusse) kui ka ricotta valmistamise käigus lisatud kaltsiumisoolad.

RICOTTA 10 PLUSSI

  • Ricotta on mahe, õrnalt tuntava karamellise maitsega.
  • Ricotta on madalama happesusega kui tavaline kohupiim.
  • Ricotta on valgurikas lehmapiimatoode, millel on kõrgendatud toiteväärtus suure vadaku- ehk seerumivalkude (albumiinide) sisalduse tõttu.
  • Ricotta üldisest toote valgusisaldusest moodustavad seerumivalgud kuni 90%.
  • Seerumivalkude omastatavus organismi poolt on tavalise piimavalgu e kaseiini omastatavusest tunduvalt suurem, seetõttu on ricotta suurepärane valguallikas füüsiliselt aktiivsetele inimestele ja asendamatu valguallikas sportlastele kiireks taastumiseks.
  • Ricotta on väga kaltsiumirikas – 100g tootes on 20 – 25% täiskasvanud inimese päevasest kaltsiumivajadusest.
  • Kaltsiumi omastamisele aitab kaasa ricotta tasakaalustatud piimarasva sisaldus, nimelt on piimarasv inimese organismile asendamatu abivahend kaltsiumi omandamiseks.
  • Lisaks igapäevasele kohupiimatarbijale sobib ricotta eriti neile, kes ei talu hariliku kohupiima  suhteliselt kõrget happelisust.
  • Ricotta´le ei ole tootmise käigus lisatud konservante.
  • Ricotta on tänu neutraalsele maitsele ja suhteliselt madalale happesusele laialdaselt kasutatav tänapäeva erinevate soolaste ja magusate roogade ning küpsetiste valmistamiseks.

Tekstid on valminud koostöös PhD Margus Friedenthali ja ajakirjaga Oma Maitse!