Ricotta kohupiima võiks soovitada kõikidele, kes peavad lugu piimast ja piimavalgutoodetest ning eriti tervislikuist toitumisest.

 

Ricotta toodetes on tähelepanuväärseim piimavalk ja selle kõrge sisaldus - kuni 20% - millest omakorda 95% moodustavad  kõrge bioloogilise väärtusega ja inimorganismi poolt hästi omastatavad vadakuvalgud. 

 

 

Heas ricottas on esindatud kõik inimesele vajalikud põhitoitainete rühmad. Parema tulemuse saamiseks lisatakse juustuvadakule kuni kümnendiku osas kas piima, koort või lõssi, see suurendab lõpptoote rasvasust, mis muidu jääks veidi väikesest.

 

Naturaalses ricottas leidub palju süsivesikuid (4-7%). Seda sellepärast, et põhiosa juustuteo lähtepiima süsivesikutest, peamiselt laktoosist, jääb ka ricotta toormesse.

 

Kaloreid sisaldab ricotta mõõdukalt - sajagrammine ricotta kogus annab ligi 100-150 kilokalorit toiduenergiat.

 

Kindlasti peab mainima ka selle toiduaine piisavat kaltsiumisisaldust. Kaltsiumirohkuse tekitavad nii vadak (suur osa juustuteo lähtepiima kaltsiumist jääb vadakusse) kui ka ricotta valmistamise käigus lisatud kaltsiumisoolad.

Toitumisnõustaja Monika Soop soovitab:

 

Ricotta juustu ajaluguküündib juba pronksaega. See rikkalikult kreemine ning väherasvane juust on olnud inimeste südametes juba aastatuhandeid. Kuna klassikaliselt valmistatud ricotta juust sisaldab kõrgemal määral rasva võrreldes tavalise kohupiimaga, siis tuli Estover välja imelise tootega - Piimameister Otto Ricotta Kohupiim. Ricotta kohupiimast leiab kõik ricotta headuse väiksema rasvasisaldusega. 

 

Lisaks toiteväärtuselt olulisele vadakuvalgu  sisaldusele omab see kohupiim ka erinevaid väärtuslikke mineraale ja vitamiine, tänu millele on viimaste aastate jooksul avastanud aina rohkem ja rohkem seda imelist toodet nö tervisemaastik. Lisaks sellele on ricotta kohupiim pälvinud kõrget tähelepanu ka kaalulangetajate seas- seda just tänu oma madalale rasvasisaldusele võrreldes teiste ricotta juustudega.

 

 

Ricotta kohupiimas leidub rohkesti vadakuvalku, mis on inimorganismile imehästi omastatav sisaldades kõiki vajalikke aminohappeid- sealjuures ka leutsiini (enim lihaskasvu põhjustav aminohape) paremaks lihaste taastamiseks ning arendamiseks. On teaduslikult tõestatud, et vadakuvalgus olevad bioaktiivsed komponendid parandavad immuunsust ning tõstavad organismi antioksüdatiivset aktiivsust. Pean veel oluliseks välja tuua ricotta kohupiima suure kaltsiumisisalduse, mida peamiselt läheb vaja meie luudele, hammastele, küüntele ning on vajalik ka paljude teiste inimorganismi funktsioonide tööks. 

 

Toitumisnõustaja ning personaaltreenerina soovitan süüa ricotta kohupiima alati koos täisteraviljaga, lisades kõrvale marju või siis soolaseks alternatiiviiks värsket juurvilja või salatit. Näitena on parimaid võimalusi ricotta kohupiima kasutada täisterajahust  kookides või küpsetistes koos marjadega või isegi salatites, leivamäärdena või valguallikana soolastes roogades. Nii saad ricotta kohupiimast parima maitseelamuse ja annad oma kehale täisväärtusliku energiat ning vajalikke toitaineid ja hoiad magusaisud kontrolli all. 

 

Monika Kahro on omab III ja IV taseme treeneri- ehk personaaltreeneri haridust ning rahvusvahelist toitumisnõustaja diplomit. Tal on ka oma kaalulangetusprogrammid, mis sisaldavad nii toitumist, treeninguid kui ka suurepärast tugigruppi.

 

Lisainfo: www.thenewyou.ee

 

 

 

Kasutatud kirjandus:

 

1. Maser, M., Varava, L. (2004). „Toidusoovitused“. Eesti Toitumisteaduse Selts.

 

2. Solak, B., Akin, N. (2012). „Health Benefits of Whey Protein: A Review“. Journal of Food Science and Engineering 2. 

 

 

Toitumisnõustaja ja toitumisterapeut Deanne Pukk soovitab:

 

 

Toitumisnõustaja ja toitumisterapeut Deanne Pukk selgitab, mis on vadakuvalk ning miks eelistada ricotta-kohupiima.

 

 

Mis on vadakuvalk?

 

Juustude tootmisel tekkinud vadakust saadud valgud on vadakuvalgud. Antud valgud on toiteväärtuse seisukohalt väga head, sest sisaldavad kõiki olulisi aminohappeid ning lisaks ka glutamiini ja hargnenud ahelaga aminohappeid (branch-chain amino acids), mida on vaja rakkude tervisele, lihaste kasvule ja valkude sünteesiks. Meie organism moodustab valgust juukseid, lihaseid, küüsi, kõõluseid ja teisi keha struktuure. Vadakuvalk on kergesti omastatav ning võrreldes teiste valgutüüpidega imendub soolestikus kiiresti.

 

Miks eelistada ricotta’t?

 

 

Ricotta-kohupiim sisaldab praktiliselt kõiki elusrakkude moodustamiseks ja funktsioneerimiseks vajalikke ühendeid – süsivesikud, rasvad, valgud, mineraalained, kaltsium, vitamiinid on kõiki asendamatuid aminohappeid sisaldava valgu ning hästiomastatava rasva allikad. Ricotta’s olev piimarasv sisaldab A-, E- ja D-vitamiini. Mineraalainetest sisaldab ricotta lisaks kaltsiumile ka kaaliumi, magneesiumi, naatriumit, kloori ja fosforit.

 

 

Eesti Tervise Arengu Instituudi andmetel on parimad kaltsiumiallikad piimatooted, sh ricotta-kohupiim, ning tarbida tuleks piimatooteid kuni 3% päevas. Üks portsjon on näiteks 100 grammi ricotta-kohupiima ja see annab juba 1/3 päevasest kaltsiumivajadusest.

 

 

Deanne sõnul on väga head tooted, mida Eesti turult leida võib, Estoveri Piimameister Otto tootesarja ricotta-kohupiim ja vanillimaitseline ricotta-kohupiim.

 

 

Piimameister Otto ricotta-kohupiim on traditsioonilist Eesti kohupiima meenutav itaaliapärane kohupiim, mis on valmistatud pastöriseeritud juustuvadakust. Mahedamaitseline ja õrnalt karamelline ricotta-kohupiim on tavalise kohupiimaga võrreldes väiksema happesusega, konsistentsilt tihe ja kergelt murenev. Tänu suurele vadaku- ehk seerumivalkude (albumiinide) sisaldusele omastab organism seda toiteväärtuslikku ja suure kalitsumisisaldusega piimatoodet väga hästi.

 

Piimameister Otto vanillimaitseline ricotta-kohupiim on maiasmokkadele, kes eelistavad klassikalisi maitseid. Mahe kohupiim on hõrgutava vanillimaitse ja mõnusalt täidlase konsistentsiga. Kohupiim on täiuslik koostisosa maitsva magusroa või mahlase kohupiimakoogi valmistamiseks, kuid sobib suurepäraselt ka lihtsalt desserdina naudimiseks. Valgupomm on valmistatud puhtast kodumaisest piimast ja on säilitusaineteta. Vanillimaitseline kohupiim sisaldab küll lisatud suhkruid, kuid 100 grammi kohta on lisatud kõigest 15 grammi suhkruid ning see jääb kenasti Tervise Arengu Instituudi soovitatud päevase lisatud suhkrute normi piiridesse.

                               

Deanne Pukk on lõpetanud Annely Sootsi Tervisekooli toitumisnõustaja baasõppe ning toitumisterapeudi õppe.

 

 

 

Kasutatud kirjandus

 

1. Tervise Arengu Instituut; Eesti Toitumisteaduse Selts (2006). „Eesti toitumis- ja toidusoovitused“. https://intra.tai.ee/images/prints/documents/130311768374_Eesti_toitumis_ja_toidusoovitused_est.pdf.

 

2. Eesti Toitumisteaduse Selts (2002). „Tervisliku toitumise tegevuskava“. www.ti.ttu.ee.

 

 

RICOTTA 10 PLUSSI

 

  • Ricotta on mahe, õrnalt tuntava karamellise maitsega.
  • Ricotta on madalama happesusega kui tavaline kohupiim.
  • Ricotta on valgurikas lehmapiimatoode, millel on kõrgendatud toiteväärtus suure vadaku- ehk seerumivalkude (albumiinide) sisalduse tõttu.

  • Ricotta üldisest toote valgusisaldusest moodustavad seerumivalgud kuni 90%.
  • Seerumivalkude omastatavus organismi poolt on tavalise piimavalgu e kaseiini omastatavusest tunduvalt suurem, seetõttu on ricotta suurepärane valguallikas füüsiliselt aktiivsetele inimestele ja asendamatu valguallikas sportlastele kiireks taastumiseks.
  • Ricotta on väga kaltsiumirikas – 100g tootes on 20 – 25% täiskasvanud inimese päevasest kaltsiumivajadusest.
  • Kaltsiumi omastamisele aitab kaasa ricotta tasakaalustatud piimarasva sisaldus, nimelt on piimarasv inimese organismile asendamatu abivahend kaltsiumi omandamiseks.
  • Lisaks igapäevasele kohupiimatarbijale sobib ricotta eriti neile, kes ei talu hariliku kohupiima  suhteliselt kõrget happelisust.
  • Ricotta´le ei ole tootmise käigus lisatud konservante.
  • Ricotta on tänu neutraalsele maitsele ja suhteliselt madalale happesusele laialdaselt kasutatav tänapäeva erinevate soolaste ja magusate roogade ning küpsetiste valmistamiseks.

 

Tekstid on valminud koostöös PhD Margus Friedenthali ja ajakirjaga Oma Maitse!